Novi zakon: Više prevoznika na srpskim prugama

Novi zakon o železnicama omogućiće efikasniji železnički sistem u Srbiji i integrisati železnice u tržište transportnih usluga. Predlog zakona o železnici, koji Vlada Srbije usvojila u četvrtak, definisaće procedura otkupa železničkih trasa od upravljača i proširiti ovlašćenja Direkcije za železnice. Direkcija za železnice postoji od 2006. godine, a sada su usklađena njena ovlašćenja sa pravilima Evropske unije (EU), a to podrazumeva uvođenje u tu Direkciju tela za bezbednost, za regulisanje tržišta i tela za izdavanje licenci i sertifikata. Time će Direkcija dobiti funkcije koje su značajnije za tržište. Druga bitna izmena koju će doneti novi zakon o železnicama je usklađivanje direktive o upravljačima infrastrukture sa direktivama EU. To podrazumeva postupak na koji način će železnički prevoznik morati da ispuni proceduru prema upravljačima infrastrukture da bi dobio određenu trasu ili pravo da vrši prevoz na prugama, što će omogućiti liberalizaciju prevoza železnicom.

Novi zakon: Više prevoznika na srpskim prugamaNovi zakon o železnicama omogućiće efikasniji železnički sistem u Srbiji i integrisati železnice u tržište transportnih usluga, izjavio je danas agenciji Beta pomoćnik ministra za infrastrukturu Srbije Dejan Lasica.

On je kazao da će Predlog zakona o železnici, koji Vlada Srbije usvojila u četvrtak, definisati procedura otkupa železničkih trasa od upravljača i proširiti ovlašćenja Direkcije za železnice.

"Direkcija za železnice postoji od 2006. godine, a sada su usklađena njena ovlašćenja sa pravilima Evropske unije (EU), a to podrazumeva uvođenje u tu Direkciju tela za bezbednost, za regulisanje tržišta i tela za izdavanje licenci i sertifikata", kazao je Lasica.

Kako je istakao time će Direkcija dobiti funkcije koje su značajnije za tržište.

"Druga bitna izmena koju će doneti novi zakon o železnicama je usklađivanje direktive o upravljačima infrastrukture sa direktivama EU", naveo je Lasica.

On je pojasnio da to podrazumeva postupak na koji način će železnički prevoznik morati da ispuni proceduru prema upravljačima infrastrukture da bi dobio određenu trasu ili pravo da vrši prevoz na prugama, što će omogućiti liberalizaciju prevoza železnicom.

"Takođe, i upravljač infrastrukture je zakonom dobio obaveze koje mora da ispuni da bi mogao da proda određenu trasu", dodao je Lasica.

On je pojasnio da će novim zakonom upravljač infrastrukture biti deo Železnice Srbije i posebno pravno lice koje će moći da prodaje trase.

"Trase će svima biti dostupne pod jednakim uslovima i svi prevoznici koji ispune uslove za dobijanje licenci za obavljanje prevoza moći će da konkurišu za dobijanje trase", kazao je Lasica.

Vlada Srbije je 25. avgusta usvojila Predlog zakona o železnicama, u narednih nekoliko dana predlog će biti prosleđen Skupštini, a Lasica je izrazio očekivanje da će usvajanje zakona biti u septembru na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik